Contouren en Highlighten: Hoe je dit doet & mijn favoriete producten

Sinds ik het ‘contouren’ en ‘highlighten’ heb ontdekt, doe ik niet anders meer. Misschien denk je: ‘Hè, waar heeft zij het over?’. Ik zal het je uitleggen! Contouren doe je op de plekken waar de schaduw op je gezicht valt en highlighten doe je op de plekken waar het licht valt op je gezicht. Door dit meer te accentueren, kan je je gezicht slanker laten lijken en meer vorm geven. Dat laatste is vooral fijn voor als je foundation gebruikt en hiermee je gezicht dus één kleur maakt. Hoe je moet contouren en highlighten laat ik zien aan de hand van een fototutorial.

Hierboven staan mijn favoriete producten hiervoor:

 • Linksboven: W7 Hollywood Bronze & Glow
  Een bronzer die niet heel oranje is en een hele lichte glitter heeft, met de kleur valt ook prima te contouren. Daarnaast is de highlighter ook mooi. Ik neem deze meestal mee op reis/onderweg.
 • Linksonder: Etos Contour Powder ‘Light/Medium’
  Een echte contour kleur doordat het een koele bruinige kleur is. Hij is wel erg poederig en gepigmenteerd, ga er dus voorzichtig mee aan de slag, bouw de kleur op en vervaag goed.
 • Rechtsboven: Anastasia Beverly Hills Glowkit ‘Gleam’
  Dit palette is gewoon zo mooi! Pigmentatie is fantastisch, maar een klein beetje nodig en al een instant glow over je heen. Mijn favoriete kleuren zijn de onderste twee.
 • Midden: Highlight & Contouring Stick ‘Lighter Skin’
  De laatste van dit rijtje heb ik nog maar kort en gebruik ik niet dagelijks, maar is wel heel handig om in dit artikel aan te geven op welke plekken je de contour aanbrengt. Daarnaast heeft het wel een goede kleur, dus het is zeker een aanrader. Mocht je met alleen een contour poeder een erg vlekkerig resultaat krijgen, dan is een crème product zoals deze handig om als basis te gebruiken en vlekken tegen te gaan.

Contouren:

De contour breng je aan onder je jukbeenderen, daar valt de schaduw. Misschien kan je het bij jezelf al zien. Zo niet dan zijn er wel manieren om deze plek te vinden. Maak bijvoorbeeld een vissenmondje door je wangen naar binnen te zuigen. Er ontstaan een lijn, volg deze lijn tot aan je oren. Dat laatste stuk is waar de contour komt. Daarnaast kan je ook bij jezelf voelen waar het bot van je jukbeen ophoudt. In dat ‘gat’ komt de contour. Om het geen gekke streep midden op je hoofd te laten lijken, breng ik het ook aan bij de zijkant van m’n voorhoofd langs mijn haarlijn. Mocht je een groot voorhoofd hebben, dan kan je hiermee spelen om hem minder groot te laten lijken.

Ook kan je je neus smaller laten lijken door de zijkanten te contouren. De kaaklijn zou je ook nog mee kunnen nemen, maar persoonlijk vind ik dat er gek uitzien. De stick is een soort crème, zorg ervoor dat je dit ‘natte’ product altijd over een ander ‘nat’ product aanbrengt zoals foundation of concealer. Of over je dagcrème/primer heen wanneer je geen foundation of concealer gebruikt.

Vervolgens vervaag je de lijntjes, dat kan gewoon met je vingers of met een make-up sponsje. Vervaag de lijn onder je jukbeenderen richting de bovenkant van je oor en tot aan je haarlijn, zorg ervoor dat je onder je jukbeenderen blijft vervagen en niet naar je wangen gaat, anders raak je het schaduw effect kwijt. De lijntjes op je neus vervaag je richting de zijkant van je neus. Het deel op je voorhoofd vervaag je naar je haarlijn toe.

Om een nat product goed te laten zitten is het belangrijk om het te fixeren met een poeder. Ik ga dus over dezelfde plekken heen met de Etos Contour Powder. Ik breng het aan met een schuin afgesneden poederkwast op mijn gezicht en ik gebruik een kleiner afgesneden kwastje voor op mijn neus. Zorg ervoor dat je het goed vervaagt en er geen streep of gekke vlek op je hoofd ontstaat. En dan is het contouren eigenlijk al klaar! Meestal gebruik ik alleen de contour poeder en geen stick.

Highlighten:

Highlight breng je dus aan op de punten in je gezicht waar het licht op valt. Dit geeft een zogenaamde ‘glow’ en laat je huid er gezond uitzien. Daarnaast is het de tegenligger van de contour, waardoor je meer contrast creëert en meer de illusie kan wekken van een slanker gezicht. Punten die je kan highlighten: het hoogste deel van de jukbeenderen, boven en onder je wenkbrauwen, neusrug, voorhoofd en cupidoboog. Ik heb hier Crushed Pearl gebruikt uit de glowkit van Anastasia Beverly Hills. Ik breng dit aan met de contour & highlight brush van Etos.

Blush:

Voor nog wat kleur in m’n gezicht breng ik als laatste stap nog blush aan. Het liefste gebruik ik een matte blush, omdat ik ook al een highlighter gebruik. Blush breng ik aan op de appeltjes van m’n wangen. Deze zie je voor even te glimlachen. Daarna breng ik dit  verder naar achteren richting mijn oren. Blush zit bij mij dus tussen de contour en highligher in. Poeder het geheel nog af met een gezichtspoeder. Hiermee kan je ook alles nog extra vervagen mocht het nog té zijn.

Nog even een before en after (de before is trouwens van een andere dag, want die was ik vergeten te maken, vandaar dat de positie wat anders is). Links zie je dat het na de foundation één kleur is en wat dof. Rechts zie je dat er meer vorm en kleur in m’n gezicht is.

Tot slot contouren en highlighten

Hopelijk weet je nu hoe je moet contouren en highlighten bij jezelf wanneer je dit nog niet wist! Vond je dit nuttig, laat het me dat dan zeker weten en laat me ook weten wat jouw favoriete producten zijn op dit gebied! Wist je trouwens dat je ook je borsten kan contouren met make-up? Niet om ze slanker te laten lijken, maar juist groter!

Op de hoogte blijven? Volg me via:
Bloglovin', Instagram, Facebook en/of Twitter!

Liefs, Laura

Dit vind je misschien ook leuk:

19 reacties

 1. Heel mooi! Ik ben dol op highlighter, Lightscapade van Mac is mijn favoriet. Contouren doe ik ook wel graag, maar mijn neus eigenlijk nooit, ziet er bij mij zo snel viezig uit..

  1. Dank je! Aaah! Mac highlighter! Stiekem ben ik nog erg benieuwd hoe Soft and Gentle is. Mijn neus sla ik meestal ook over hoor, een tijdje wel dagelijks gedaan. Nu puur om het verhaal compleet te maken. Meestal doe ik ‘t alleen nog met een feestje. Viezig gezicht valt wel mee verder (hoop ik dan).

   1. Haha ja, bij jou ziet het er totaal niet viezig uit hoor! Maar omdat ik neuscontour bijna nooit doe, vind ik het er bij mezelf gek uit zien.. Soft and Gentle vind ik iets te goud/heftig, maar Lightscapade is een grote favoriet!

 2. Het ziet er bij jou echt mooi uit! Met mijn droge huid krijg ik bij mezelf nooit zo’n mooi effect helaas. Ik moet nog het juiste product vinden denk ik. Qua hightlighters ben ik een fanatiek gebruiker van MAC Soft and Gentle. Ik denk dat hij jou ook heel mooi staat!

  1. Thanks! En als je eerst een crème product gebruikt en daarna poeder? Dat zou een vlekkerig resultaat moeten tegengaan. Ik ben ook erg benieuwd naar die highlighter!

 3. Heel fijn artikel, mooie producten gebruik je ook! Ik ben nog steeds heel benieuwd naar de bronzer van de Etos, ik moet ‘m maar snel kopen denk ik haha ?

  1. Dank je! Die contour poeder van Etos is echt heel fijn. Koele kleur, ideaal om mee te contouren. Wel heel poederig en geeft veel pigment af, dus wel voorzichtig doen en goed vervagen. Dit is al mn tweede exemplaar!

  1. Dank je wel! 😀 Oefening baart kunst! Ik ben ook ooit begonnen met oranje strepen op m’n hoofd. Vooral door een te oranje bronzer te gebruiken in plaats van een koele contour kleur. 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge