Getest: Freedom Menstruatiecup | Bevalt het echt?

Freedom menstruatiecup

Ongesteld worden wij vrouwen toch zeker bijna allemaal wel. Vind je het een ongemakkelijk onderwerp? Lees dan vooral niet verder! De laatste tijd kom ik de menstruatiecup steeds vaker tegen op andere blogs. Een paar jaar geleden toen ik het voor het eerst voorbij zag komen op Facebook dacht ik echt ‘WTF is dit voor onzin?! Dat werkt toch niet?!’. Toch las ik nu bij andere meiden dat het toch wel heel veel voordelen heeft en dus wel goed werkt. Dat je hem 12 uur kan laten zitten, gaf mij de doorslag. Ik besloot er eentje aan te schaffen. Ik ben gegaan voor de Freedom Menstruatiecup en vertel je hoe deze mij bevalt.

Freedom menstruatiecup

Freedom Menstruatiecup

De Freedom menstruatiecup heb ik gekocht bij webvrouw.nl voor 20 euro excl. verzendkosten (€ 3,50). Op de website van Freedom Cups geven ze aan dat hun cups 10 tot 15 jaar meegaan. Dan is 20 euro helemaal niet zoveel als je dit vergelijkt met de maandelijkse kosten van tampons en/of maandverband. De Freedom menstruatiecup hanteert één maat cup, andere merken hebben vaak twee maten. Gezien ik bij die merken maar niet kon bedenken of ik maat 1 (onder de 30 en geen kinderen gebaard) of 2 (boven de 30 of kinderen gebaard) had. Ik ben wel bijna 30, heb nog geen kinderen gebaard, maar zo’n cup gaat wel aardig wat jaar mee, dus dan zou ik wel snel de 30 voorbij zijn. Via andere tabellen bleek lichaamsbouw ook mee te tellen. Dus lastig allemaal!

Toen kwam ik de Freedom menstruatiecup tegen en deze had gewoon maar één maatvoering, dat leek me een stuk makkelijker kiezen. Daarnaast geven ze één cup weg als je er eentje koopt aan iemand die in een minder bevoorrechtte samenleving woont. Doe je ook nog iets goeds ermee! Zo’n cup is ook behoorlijk duurzaam, het scheelt enorm veel afval. Zeker als ie echt 15 jaar meegaat!

Hoe werkt het?

De menstruatiecup komt samen met een katoenen zakje om hem in te bewaren en een gebruiksaanwijzing. Het is gemaakt van medische silicone. De Freedom menstruatiecup kan zo’n 20 ml vocht opvangen. Bij een complete menstruatie verlies je zo’n 30 tot 60 ml bloed totaal. Je kan hem zo’n 10 tot 12 uur inhouden, dus je hoeft maar 2 of 3 keer per dag te verschonen.

Voor gebruik moet de cup even uitkoken. De menstruatiecup breng je in door hem eerst op te vouwen. Dit kan bijvoorbeeld in een bootvorm (links) of in een c-vorm (recht), of in een andere vorm als deze niet werken. Ik gebruik de c-vorm. Daarna breng je hem in en als ie ver genoeg is, laat je hem los en moet ie open ploppen. Vervolgens moet je hem draaien, zodat ie echt goed is open geplopt. De cup kan je dus 10 tot 12 uur laten zitten. Bij het verschonen haal je hem dus eruit, giet je de inhoud leeg in de wc en spoel je hem om met water. Daarna kan ie er weer erin. Na afloop van je menstruatie kook de cup weer uit en berg je hem op in het katoenen zakje.

Hoe bevalt het?

Ik heb de menstruatiecup nu vier menstruaties in gebruik gehad. Ze raden ook aan dat je minstens drie menstruaties moet proberen, mocht het niet in één keer een succes zijn. Voor mij is inbrengen geen probleem, dit gaat gemakkelijk. Alleen het uit zichzelf open ploppen doet ie dus niet. Hierbij moet ik wel even helpen en daarna dus goed ronddraaien. Wanneer de cup niet goed is open geplopt, kan je doorlekken. Dit heb ik een paar keer tijdens het eerste gebruik gehad. Ik vond toen ook echt wel een gedoetje met goed inbrengen. Ondertussen heb ik er handigheid in gekregen.

Met eruit halen merkte ik dat de menstruatiecup veel dieper was gaan zitten, dan hoe ik hem achter had gelaten. Ik moet dan wel m’n vagina in om hem eruit te halen en even zo’n push geven met m’n bekkenbodemspieren, zodat ie lager komt. Je moet dus niet vies zijn van jezelf en van je bloed, want hier kom je dus wel meer mee aanraking dan met een tampon. Zelf vind ik het fascinerend om te zien hoeveel je nou werkelijk bloedt, dus ik heb hier geen moeite mee verder. Omspoelen is zo gedaan, ik heb gelukkig een kraantje in de wc, dus dat maakt het ook makkelijk.

Ik verschoon hem twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds. Ideaal als je het mij vraagt. Tampons vergat ik soms wel eens en had ik dan lang in, wat super slecht is voor je. Gezien je de menstruatiecup 10 tot 12 uur in kan houden, hoef je de cup niet buitenshuis te verschonen. Iets wat ook handig is wanneer je over gebruik moet maken van een openbaar toilet. Verder voel je hem niet zitten.

Conclusie

Ik ben enthousiast en helemaal om. In het begin is het wel even tobben en doorzetten, maar daarna is het zoveel fijner. Ik vind het vooral heel chill dat je hem zo lang kan laten zitten. Daarnaast voel je hem niet zitten. Ik zou zeggen, geef het een kans!

Op de hoogte blijven? Volg me via:
Bloglovin', Instagram, Facebook en/of Twitter!

Liefs, Laura

Dit vind je misschien ook leuk:

18 reacties

 1. Ik heb hem jaren gebruikt, maar ik heb een aandoening waardoor ik vaak geen eisprong heb en dus ook niet ongesteld word, dus ik heb hem niet zo vaak nodig. Hij ligt klaar in zakje voor als het weer zover is. Door diezelfde aandoening is mijn menstruatie heel heftig en een cup blijkt zoveel fijner dan de combinatie maandverband en tampons. Ik kan hem echt iedereen aanraden.
  Annika heeft onlangs geplaatst: Kiko Soft Focus FoundationMy Profile

  1. Wat vervelend dat je zo’n aandoening hebt zeg. Gelukkig heb je wel al kinderen kunnen krijgen! Fijn dat die cup chill is bij hevig bloeden ook. Zelf ben ik niet heel heftig ongesteld. Wel elke maand. Ik vind hem ook echt fijner dan tampons. Vooral met lichte dagen ook, zit een tampon ook minder fijn.

   1. Kostte wat moeite en zes jaar, maar daar heb ik twee hele leuke monsters voor teruggekregen. Misschien nog wel een keer blogwaardig.

    De cup is echt mijn redding geweest. Ik had, zonder gein, regelmatig lichte bloedarmoede na 10 dagen hevige menstruatie. Da’s dus best veel en ik kon zonder de cup gewoon niet fatsoenlijk de deur uit.
    Annika heeft onlangs geplaatst: Kiko Soft Focus FoundationMy Profile

    1. Oh dat is inderdaad wel lang zeg. Ja zeker interessant en goed om te lezen. Goed om te lezen dat de cup je redding is. Je menstruatie klink inderdaad heel heftig! Fijn dat je nu in ieder geval wel de deur uit kan!

 2. Wat een mega interessante blogpost Laura. Ik heb er wel vaker over na zitten denken maar dat inbrengen lijkt me toch wel een dingetje…… Hmmmm ik ga er nu nog eens extra over nadenken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge