Recept: Zelf Gember & Kaneel Likeur maken

Een tijdje geleden ging ik experimenteren met nieuwe smaken voor zelfgemaakte likeur. Ik maak namelijk al regelmatig Koffielikeur naar recept van Blondie Kookt. De verhoudingen suiker op jenever houd ik daarvan dan ook aan. Gezien het een experiment was, heb ik halve liters gebruikt, maar je kan de hoeveelheden natuurlijk keer twee doen, wanneer je een liter wilt maken. Wanneer je nog geen 18+ bent, zal je helaas moeten wegklikken!

Ingrediënten:

Gember likeur:

– 0,5 liter jonge jenever
– 150 gram verse gember
– 250 gram kristalsuiker
– 25 gram/3 zakjes vanille suiker

Kaneel likeur:

– 0,5 liter jonge jenever
– 3 stokjes kaneel
– 250 gram kristalsuiker
– 25 gram/3 zakjes vanille suiker

Bereiding:

Ik gebruik 1 liter weckpotten voor dit proces, zodat alles lekker makkelijk de pot in gaat. Je kan ook de jenever fles gebruiken. Houd er wel rekening mee, dat je meer vloeistof krijgt, dan dat je erin doet door de suiker. Dus wanneer je 1 liter jenever wilt gebruiken, past dat niet in een 1 liter fles. Zorg ervoor dat je de weckpotten eerst even uitkookt om te desinfecteren voor je ze gaat vullen.

Gember likeur: schil de gember, dit gaat heel makkelijk met een lepeltje. Snij het vervolgens in grove stukken. Voeg alle ingrediënten toe in de weckpot. Wanneer je gember overhoudt en niet alles in één keer gebruikt, kan je dit trouwens heel makkelijk invriezen. Zorg ervoor dat je de schil eraf haalt, snij het in stukjes zo groot als je zou gebruiken bij een gerecht en stop alles in een diepvrieszakje of -bakje.

Kaneel likeur: alle ingrediënten in de weckpot doen 😉

En dan krijg je zoiets als dit:

Zet de potten op een donkere, koele plek. Schud elke dag eventjes en na zes weken is het klaar!

Het resultaat ziet er na zes weken zo uit:

De suiker is opgelost, de kaneel en gember zijn in de jenever getrokken, vandaar dat ze deze mooie kleuren hebben gekregen!

De volgende stap is om deze likeurtjes in een fles te krijgen. Ik heb twee lege wijnflessen hiervoor gebruikt. Deze heb ik eerst uitgekookt, net als de maatbeker die ik als tussenstap gebruik. De inhoud van de weckpotten giet ik eerst over in de maatbeker met een zeef ertussen. Daarna heb ik het van de maatbeker in de wijnfles gegoten met weer een zeef ertussen. Er zitten namelijk best wel wat kleine losse stukjes in door het schudden van de gember en kaneel, vandaar die twee keer zeven.

De 500 ml jenever per weckpot is uiteindelijk 700 ml likeur geworden, dat komt dus door de opgeloste suiker, vandaar dat deze flessen van 750 ml bijna vol zitten!

De smaak van de gember in de gember likeur zou goed aanwezig moeten zijn, maar door de suiker ook zoet. Wanneer je een zachtere smaak wilt, kan je de helft van de hoeveelheid gember nemen. De smaak van de kaneel likeur lijkt heel erg op een kaneelstok. De kaneel is goed aanwezig, maar ook heel zoet.

Proost en drink met mate(n)!

Op de hoogte blijven? Volg me via:
Bloglovin', Instagram, Facebook en/of Twitter!

Liefs, Laura

Dit vind je misschien ook leuk:

9 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge